ההיריון הוא תקופה של ציפייה והתרגשות, אך גם של חששות ואי ודאות. אחת התופעות שעלולות להופיע במהלך ההיריון, לפעמים בלי כל התרעה מוקדמת, היא דליפת מי שפיר. מדובר במצב שבו נוזל השפיר, אותו נוזל שקוף המגן על העובר ומסייע בהתפתחות שלו ברחם, מתחיל לצאת לפני המועד הצפוי ללידה. פעמים רבות נשים מבלבלות בין דליפת הנוזל ובין תופעות אחרות כמו הפרשות או דליפת שתן, לכן כדאי להבין במה מדובר, מתי צריך לפעול ומהם הסיכונים האפשריים.
איך מזהים שמדובר בדליפת מי שפיר ולא במשהו אחר?
במהלך ההיריון הגוף עובר שינויים רבים, חלקם כוללים גם הופעת הפרשות שונות. לכן, לא תמיד קל להבחין אם מדובר במשהו חריג, אך לדליפת מי שפיר יש מאפיינים ברורים יחסית – מדובר בנוזל שקוף או מעט צהבהב, חסר ריח שעשוי להופיע בטפטוף מתמשך או בפרץ פתאומי. התחושה היא של נוזל שלא ניתן לשלוט עליו, בשונה משתן. התופעה הזו יכולה להתרחש בכל שלב של ההיריון, אך כאשר היא מתרחשת מוקדם, למשל לפני השבוע ה-37, מדובר בבעיה רפואית המחייבת התייחסות מיידית.
מה עלול לקרות כשהמים יורדים מוקדם מדי?
בשלב מוקדם של ההיריון דליפת מי שפיר עלולה להוביל לסיבוכים שונים. הנוזל מגן על העובר מפני מכות וחיידקים, אבל גם מספק סביבה בטוחה להתפתחות תקינה של הריאות, של מערכת העיכול ואיברים נוספים. כאשר כמות הנוזל פוחתת באופן משמעותי, עלולה להתפתח מצוקה עוברית, האטה בהתפתחות ואפילו סיכון ללידה מוקדמת. כמו כן, כאשר מי השפיר נחשפים לאוויר – קיים סיכון לכניסת מזהמים אל הרחם, דבר שעלול לגרום לזיהום באם ובעובר.

זיהיתי דליפה – מה עושים עכשיו?
הצעד הראשון והחשוב ביותר הוא לא להיכנס ללחץ. אם עולה חשד לדליפת מי שפיר, חשוב לשכב על הצד, להימנע מתנועה מיותרת ולפנות בהקדם לבדיקה רפואית. אבחון מדויק מתבצע לרוב באמצעות בדיקת רופא הכוללת הסתכלות וגינלית ולעיתים גם בדיקות נוספות, כדי לבדוק את כמות הנוזלים שנותרה ברחם. במקביל, תילקח דגימה מנוזל הנרתיק לבדיקה כימית לזיהוי חלבון שמצוי במי השפיר. במקרים שבהם הדליפה מזוהה בזמן והעובר עדיין בשלבים מוקדמים של ההיריון – הרופאים ינסו לעכב את הלידה, לפעמים גם יינתנו סטרואידים להאצת הבשלת הריאות. כאן גם המקום לציין שעם טיפול מתאים, ניתן להאריך את ההיריון ולהבטיח תוצאה חיובית.
מתי מדובר במקרה חירום ומהם הטיפולים האפשריים?
יש לפנות באופן מיידי לחדר לידה אם מופיעים תסמינים נלווים כמו חום, כאבי בטן חזקים, דימום או ירידה בתחושת תנועות העובר. במקרים אלה קיים סיכון לזיהום תוך רחמי, והוא עלול להחמיר במהירות. כאשר המים בוקעים וההיריון קרוב למועד – סביר להניח שתתחיל לידה יזומה תוך שעות ספורות. עם זאת, אם מדובר בשלב מוקדם של ההיריון, האסטרטגיה הרפואית תשתנה בהתאם לגיל ההיריון, כמות המים שנותרה ומצב האם והעובר. לפעמים תינתן אנטיביוטיקה למניעת זיהום, בשילוב עם טיפול תומך למנוחה מוחלטת או אפילו אשפוז לצורך מעקב הדוק. כל החלטה מתקבלת בשיתוף פעולה עם הרופאים ובליווי הסברים מלאים.
איך שומרים על ההיריון ועל השפיות עד הסוף הטוב?
ההתמודדות עם דליפת מי שפיר דורשת התערבות רפואית, אבל גם חוסן נפשי ותמיכה מהסביבה. יש להקשיב להוראות הרופאים, להקפיד על מנוחה ולבחון כל סימן חדש בגוף. נשים רבות מגלות שהשהות בבית חולים יכולה להפוך דווקא להזדמנות להאט את הקצב, להתחבר להריון ולדמיין את הרגעים שאחרי. לצד זאת, יש לשמור על מעקב רפואי צמוד, לבדוק באופן שגרתי את תנועות העובר ולשוחח על כל תחושת חוסר שקט עם הצוות הרפואי.