Site icon מקומונט גבעת שמואל

היום זה קורה: לווין שפיתחו ובנו בגבעת שמואל – ימריא לחלל מקייפ קנוורל, פלורידה

פריצת דרך ישראלית בחלל – תלמידים ותלמידות משמונה ישובים שונים בישראל ישגרו לחלל 8 לוויינים לחלל שבנו ופיתחו בעצמם בהדרכת טובי המומחים בארץ ובעולם. השיגור ייערך בשעה 17:00 אחה”צ (שעון ישראל) מאתר נאס”א בפלורידה על גבי משגר פלקון של חברת Space X של אלון מאסק. 

אירוע ראשון ייחודי מסוגו בעולם מגיע היום לרגע השיא. 8 לוויינים שתוכננו, פותחו ונבנו על ידי תלמידים ותלמידות מרחבי הארץ ישוגרו לחלל בו זמנית, בהם גם לווין המחקר של תלמידות אולפנת אמי”ת גבעת שמואל.

אחרי עבודה מאומצת של 3 שנים, שלא פסקה גם בתקופת הקורונה, קבוצות התלמידים סיימו לבנות את הלוויינים, לצלוח את האתגרים של הפרויקט ולהגיע לקו הגמר. שיגור הלוויינים יהיה על גבי משגר FALCON של חברת SPACEX ויתקיים מאתר השיגור של נאס”א בפלורידה שבארצות הברית, היום בשעות אחה”צ שעון ישראל.

בישראל, ייערך האירוע המרכזי ב”היכל בעיר” בהרצליה במעמד שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה, מנכ”ל סוכנות החלל הישראלית, ראשי הרשויות, המרכז למדעים הרצליה שליוו מקצועית את הקבוצות, הרכזים, המדריכים וכמובן התלמידים והתלמידות שהשתתפו בפרויקט.

כאמור, בין הקבוצות שלקחו חלק בפרויקט פורץ הדרך היו 14 תלמידות אולפנת אמי”ת גבעת שמואל, הן החלו אותו מעט מאוחר משאר הקבוצות אך היו בין הקבוצות המובילות. במהלכו השקיעו הבנות שעות רבות של עבודה מחשבה ופיתוח הלווין אחרי שעות הלימוד ובימי שישי בבוקר.

טל גורדון, אחראית האינטגרציה בפרויקט מספרת “הפרויקט קידם אותי לא רק בתחום הפיזיקה והלווין אלא גם עבודה בצוות, חשיבות השיתוף וביחד, מדגישה את זה שזו קבוצה רק של בנות, זה כמו תינוק שנולד אחרי שנה וחצי. אני גאה מאד בפרוייקט ומחכה כבר לשיגור”

אור פורת, בת 18, מגבעת שמואל, לקחה חלק בבניית הלוויין והייתה אחראית על קידוד קוד האתחול בלוויין. “הפרויקט הוא חלק גדול מחיי. והוא נתן לי הרבה כלים להמשך, החלום שלי הוא להשפיע בתחום ההייטק או הרפואה. אין לי ספק שהעבודה על הלווין תרמה לי וקידמה אותי צעד אחד לכיוון הקריירה העתידית שלי. למדתי להגיש פרויקטים ברמה גבוהה ולעבוד בצוות, אני חושבת שאלו תכונות חשובות לאן שאני מכוונת”

את פרויקט תבל, תלמידים בונים לוויינים, יזמה ומובילה סוכנות החלל הישראלית במשרד המדע והטכנולוגיה וזו פעם הראשונה בעולם שמשוגרים בו זמנית לחלל 8 לוויינים שנבנו על ידי תלמידים ותלמידות.

כל שלבי התכנון, הפיתוח והבנייה של הלוויין נעשים על ידי התלמידים והתלמידות בליווי מקצועי ובניהולו של מרכז המדעים בהרצליה.

8 צוותים של תלמידים ותלמידות מחטיבות הביניים ברחבי הארץ השתתפו בפרויקט, 8 רשויות מקומיות, מהפריפריה החברתית והגאוגרפית, מהמגזר החילוני, הדתי והלא יהודי, 8 רשויות המייצגות את הפסיפס החברתי הישראלי כולו: שער הנגב, אופקים, ירוחם, טייבה, נצרת, מעלה אדומים, קריית אתא וכמובן גם תלמידות אולפנת אמי”ת גבעת שמואל.

בכל אחת מהרשויות, התלמידים לצד פיתוח ובניית הלוויין, הקימו תשתית מתאימה: חדר נקי לבניית הלוויין, לפעילויות אינטגרציה ובדיקת הלוויינים. תחנות תקשורת שיאפשרו מעקב אחר הלוויינים, קבלת טלמטריה ונתונים מדעיים.

>> להצטרפות לרשימת התפוצה של מקומונט גבעת שמואל וקבלת כל העדכונים ראשונים בווטסאפ, לחץ/י כאן <<

גם לאחר השיגור, הלוויינים ידגימו יכולות תקשורת עם תחנות הקרקע שנבנו ברשויות המקומיות וישרתו משימות מגוונות וכן משימות מחקר מדעי. הבקרה, המעקב ועיבוד הנתונים שיתקבלו מהלוויינים – הכל יתבצע על ידי התלמידים.

מעבר לשיגור הלוויין, פרויקט תבל משמש גם תשתית לקידום ההתמחות בתחומי החלל בחטיבה העליונה, ומעודד תלמידים ותלמידות להצטרף ללימודי מקצועות ה-STEM בכלל, (מדעים, טכנולוגיה, הנדסה ומתמטיקה) ולימודי החלל בפרט.

תא”ל (מיל’) אורי אורון, מנכ”ל סוכנות החלל הישראלית סיפר: “תוכנית תב”ל היא תוכנית חינוכית מדעית פורצת דרך ברמה העולמית. לראשונה, תלמידי תיכון משמונה רשויות שונות בנו במקביל ושיגרו 8 לווינים. את התוכנית שהקימה ומימנה סוכנות החלל הישראלית במשרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה, ניהל והוציא לפועל מרכז המדעים בהרצליהבכישרון רב.”

“התוכנית הוכיחה את יכולתו של פרויקט מעורר השראה לחבר בין כל המגזרים – יהודי, ערבי, דתי וחילוני, מכל רחבי הארץ. בוגרי התוכנית, בני המשפחות שלהם וכלל הגופים הפדגגוים המלווים אותם השיגו הישג מרשים ביותר. נוכחנו כולנו כי יש בחלל את הפוטנציאל לחבר, ליזום, להשיג ולהצליח” הוסיף אורון. “זוהי אבן דרך ראשונה בתוכנית, אך לאור הצלחתה אני יודע כי בעקבותה תהינה תוכניות נוספות.”