גבעת שמואל הפכה בשנים האחרונות לעיר נחשקת למשפחות צעירות, סטודנטים ואנשי חינוך. הרחובות מטופחים, הקהילות פעילות, והתחושה הכללית היא של התחדשות ושגשוג. אך דווקא בלב השקט הזה, בתוך בנייני מגורים חדשים וישנים כאחד, מסתתרת תופעה שמרבית התושבים מעדיפים שלא לדבר עליה – דירות מוזנחות עד כדי סכנה תברואתית, לעיתים כתוצאה מהתמודדות עם תופעות של אגרנות כפייתית.
כשהבעיה נחשפת – כבר מאוחר מדי
“לא תמיד יודעים מה קורה מעבר לקיר”, מספרת רכזת טיפול קהילתי בעיר. “פעמים רבות מדובר באנשים שגרים לבדם, לעיתים מבוגרים או מי שמתמודדים עם משברים נפשיים. הם לא מבקשים עזרה, לא יוצרים רעש – עד שמתחילים להרגיש ריח רע בחדר המדרגות או כשמתרבים הדיווחים על מזיקים בבניין”.
המרכז לפינוי דירה בישראל מדווח כי גם בגבעת שמואל, למרות הדימוי הנקי והמטופח, נרשמה בשנים האחרונות עלייה בפניות של דיירים, ועדי בתים ואנשי מקצוע מתחום הרווחה, בבקשה לסיוע בפינוי וניקוי דירות שנמצאות במצב של הזנחה קיצונית.
איך נראית דירה במצב הזנחה קיצוני?
לא מדובר באי סדר שגרתי או לכלוך קל. דירות מהסוג הזה נראות לעיתים קרובות כאילו נעזבו במשך שנים – הרצפה מכוסה ערימות חפצים, ארגזים, ניירות, לעיתים גם פסולת ביתית. כלי מטבח מזוהמים מצטברים בכיור, חדר האמבטיה אינו שמיש, ובמקרים מסוימים מתגלה נזק למבנה עצמו עקב הצטברות לחות, עובש, או חדירת מזיקים.
“הריח קשה מנשוא, והסכנות הבריאותיות מוחשיות”, מספרים במרכז לפינוי דירה. “מצאנו דירות עם צואת יונים, תיקנים מתרוצצים, ואף מקרים של סכנת התמוטטות מדפים וערימות חפצים בגובה אדם. מדובר לא רק באתגר של ניקיון, אלא בסיכון ממשי לחיים”.
תהליך הפינוי – רגישות לצד יעילות
המרכז לפינוי דירה מתאר תהליך מורכב הכולל הערכה ראשונית של מצב הדירה, שיחה עם בני המשפחה או הגורם המפנה (עובד רווחה, עורך דין, אפוטרופוס), תכנון לוגיסטי מדויק, ולעיתים גם גיבוי פסיכולוגי במקרה שהדייר עצמו מתקשה לשחרר את החפצים.
“אגרנות היא תופעה מורכבת רגשית”, מסבירה עובדת סוציאלית מהמרכז. “במקרים כאלה לא מפנים רק חפצים – נוגעים בהיסטוריה אישית, בזיכרונות, ולעיתים גם בטראומות ישנות. לכן העבודה מתבצעת בשיתוף פעולה מלא עם גורמי הרווחה, מתוך רגישות ואנושיות לצד מקצועיות”.
מה קורה אחרי הפינוי?
פינוי דירה מוזנחת אינו סוף הסיפור. כדי למנוע הידרדרות חוזרת, חשוב לבנות תכנית שיקום לסביבה – החל בניקוי וחיטוי יסודיים, דרך תיקון נזקי תשתית, ועד ללווי שיקומי של הדייר או המשפחה.
במרכז לפינוי דירה מדגישים כי לעיתים נדרש גם ליווי קהילתי – חיזוק הקשר עם השכנים, עירוב של גורמים טיפוליים ברמה המקומית והקפדה על מעקב מתמשך מצד הרווחה.
קריאה לתושבי גבעת שמואל: שימו לב לסימנים
במרכז לפינוי דירה בישראל מדגישים כי לא תמיד ניתן למנוע מקרה של הזנחה קיצונית, אך מודעות יכולה לצמצם את הנזקים ולסייע באיתור מוקדם של בעיות. “אם אתם שומעים על שכן שנעלם מהנוף, חשים ריחות מוזרים בבניין, או רואים מצבורי חפצים בכניסה לדירה – אל תתעלמו. פנו לעובדת הסוציאלית או לרשות המקומית. ההתערבות בזמן יכולה להציל חיים”.
גם כאן, בגבעת שמואל – זה קורה
למרות התדמית הגבוהה, גבעת שמואל היא עיר מגוונת הכוללת גם דירות ותיקות, אוכלוסיות מבוגרות, ותושבים מתמודדים. הסיפור של דירות מוזנחות הוא סיפור אנושי, לא סיפור של כשל תברואתי בלבד. זיהוי מוקדם, טיפול מסור וליווי מקצועי יכולים לעשות את ההבדל בין דירה שממשיכה לקרוס – לבית שמשתקם.